Pravilno držanje – nepravilno držanje

Jedan od najučestalijih uzroka bolova u leđima kao i strukturalnih deformiteta kičme jeste upravo nepravilno držanje tjela u različitim svakodnevnim životnim aktivnostima. Najčešći problemi uzrokovani nepravilnim držanjem su bol u vratu i leđima, povrede kičme i ramena, bol u koljenima i stopalima, skolioza, osteoporoza, pogoršanje krvnog pritiska, teškoće pri disanju, pogoršanje digestivnog sistema kao i mnogi drugi problemi.

Kako bi izbjegli prethodno nabrojane probleme važno je da se pravilno držite dok sjedite, hodate, spavate i drugim situacijama. Izdvojit ću par kratkih i vrlo jednostavnih i praktičnih savjeta za pravilno držanje. Jako je važan pravilan uspravan položaj trupa na način da su noge u visini ramena a kičma ispravljena kao da vas netko lagano vuče za ramena i glavu prema nazad tako da se tjelo nalazi u vertikalnoj ravni. Kod sjedenja važno je držati položaj trupa jednako kao u prethodnom položaju sa laganim jastukom ispod slabinskog djela. Svakih par minuta trebate sami sebe istrenirati da se ispravljate sa velikim nizom svjesnih ponavljanja kako bi to postala automatizirana radnja, jer u normalnim situacijama kada ne razmišljamo o posturi kada smo okupirani drugim stvarima najčešće po automatizmu zauzimamo nepravilan položaj. Jednako tako jako je važno pravilno ležanje za vrijeme spavanje koje bi trebalo biti ne na previše mekanoj podlozi i ne sa previsokim jastucima, najbolje na boku sa laganim jastučićom između koljena. Slika u prilogu jako lijepo ilustrira prethodno navedene položaje u uspravljenom stavu.
Ukoliko imate učestale probleme i bolove u leđima vjerovatno je upravo jedan od glavnih uzroka upravo kontinuirano nepravilno držanje i to znači da je vrijeme za korektivne vježbe praćene od strane stručne osobe!!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s