Prevencija povreda kod profesionalnog i amaterskog trčanja !!!

Trčanje predstavlja oblik cikličnog kretanja lokomotornog sistema čovjeka, kojim se postižu pozitivni biološki, fiziološki i psihološki uticaji na ljudski organizam.

Trčanje djeluje stimulativno na ljudski organizam na način da pozitivno djeluje na sve sisteme ljudskoga organizma, izvor je kvalitetne energije i osjećaja zadovoljstva. Za one koji se amaterski bave ovom disciplinom ali i profeionalce, neophodno je da se drže sistema postepenosti i kvalitetnog vremenskog menadžmenta. Primarnu osnovu svake fizičke aktivnosti predstavlja kvalitetno zagijavanje i istezanje prije fizičke aktivnosti kao i adekvatno hlađenje i istezanje nakon fizičke aktivnosti. Uvijek trebamo imati na umu da nakon veće fizičke aktivnosti moramo se pridžavati principa postepenosti, što znači da iz iscrpne faze trčanja tereba preći postepeno u fazu lagane šetnje sve dok se puls ne spusti i prilagodi te se organizam riješi metaboličkoga otpada. Ptravilna postura i držanje tijela je osnova svakoga kretanja. Dvije temeljne faze trčanja predstavljaju periodi oslonca i zamaha koji trebaju biti adekvatno iskoordinisani kako bi pokret bio kvalitetan i skladan. Za vrijeme trčanja glava trkača treba biti uspravno pozicionirana sa pogledom ka naprijed, ramena ne smiju biti previše napeta kako bi se izbjegao nepotreban umor, ruke i noge moraju biti usklađene – laktovi trebaju biti pod uglom od 90 stepeni uz lagano njihanje naprijed nazad, trup treba biti ispravljen poglavito grudni koš, stopala kod trčanja trebaju se pridržavati principa peta – puni oslonac – prsti. Posebno je važna kvalitetna podloga za trčanje koja ne bi smjela biti neravna i kod profeionalnog trčanja ne smije biti isuviše mekana, kod amatera najbolje je da periodično kod trčanja mjenjaju vrstu podloge na kojoj trče. Odjeća i obuća mora biti izrađena od kvalitetnog laganog materijala i anatomski prilagođena individualnim karakteristikama trkača. Kod pravilnog trčanja stalno trebamo imati na umu pravilno ritmično disanje kako bi mogućnost povrede sveli na minimum. Ritmično disanje je neophodno kako bi se faze udisaja i izdisaja uskladile sa korakom odnosno da se naizmjenice prilikom izdisaja dočekujemo na desu ili lijevu nogu. Pored svega navedenog svaki amaterski i profesionalni sportista treba imati kvalitetnu i raznovrsnu ishranu i paziti na ličnu higjenu. Potrebno je izbjegavati ishranu u intervalu od dva sata pred početak fizičke aktivnosti. Najučestalije povrede koje nastaju zbog izostanka kvalitetne prevencije i pridržavanja prethodno navedenih principa kod amaterskih i profesionalnih trkača su povreda ahilove tetive, trkačko koljeno, plantarni fascitis odnosno bol u peti, trkačka potkoljenica, stres fraktura, skakačko koljeno odnosno patelarni tendinitis, uganuće skočnog zgloba te razne vrste žuljeva.

Rekapitulacija prethodno navedenih principa kao osnovnih u prevenciji navedenih povreda: pravilo postepenosti, zagrijavanje i hlađenje, pravilno disanje i koordinacija, adekvatna forma i balans u mišićnoj snazi, adekvatna obuća, odjeća i higjena.

tehnika-trcanja-frontalnoNa poslijetku kod prevencije svake povrede uvijek trebamo imati na umu da niti jedna fizička aktivnost ne smije biti isforsirana i usiljena, neophodna je adekvatna motivacija za rad i želja za postizanjem rezultata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s